Sunday, March 06, 2011

Asam Rom

Duduk jauh di perantauan ni, tetiba saja teringat makanan kesukaan ketika kami di Raub Pahang 1998-2004, Gulai Asam Rom.

GULAI ASAM ROM....resepi rare!!!
Asam rom merupakan masakan yang terkenal di Pahang, terutama di Kuala Tahan, Jerantut. Gulai asam rom diperbuat daripada buah perah atau biji getah yang dijeruk selama lebih kurang satu bulan. Ia dimasak bersama beberapa bahan tertentu seperti buah jambal, daun jambal, terung pipit, terung telunjuk, daun kesing, keladi dan kacang botol. Kunyit hidup pula ditumbuk bersama cili padi bagi menambah rasa pedasnya. Masakan ini hanya boleh ditemui di kawasan Jerantut dan amat terkenal di sebelah Kuala Tahan. Ia menjadi makanan yang amat digemari bagi penduduk di sana, malahan kini ianya semakin terkenal di kalangan pelancong yang berkunjung ke Kuala Tahan.

Rom : ape dia yek....berasal dari buah perah,buah ni tumbuh kat dalam hutan,pokok nye beso cam batang balak..selalu nye ade pada musim panas je..nak buat rom ni..kena yg betul terer je..kalu tak boleh bawa maut..jadi cam cerita sang kelembai pulak..anak nye mati makan buah perah ni..habis dicabut pokok perah..(melalut pulak).buah ni asal nye mabuk...cara buat rom, buah dan isinya lebih kurang buat getah cuma ia bujur je warna kuning coklat.ade juga yg buat rom pakai buah getah tapi kurang power sikit...buah di kupas dan dijemur beberapa hari..utk hilang getah mabuknye..
dah kering ditumbuk plak..hingga keluar minyak sikit..pas tu simpan dlm bekas..dah lama tu baru leh guna..

bahan2 nye:

1.Rom secukupnye..
2.ikan sungai..yg best ikan kelah atau tengas...baung,keli pun sodap ape pun best..daging best gak...kena pulak daging kijang perrggh.
3.kunyit 1 inci
4.daun kesum
5.lada lagi pedas lagi best
6.kalau ade daun kesin..cam daun kunyit ade tumbuh dlm hutan je..
7.garam secukup rasa
8.kalu ade boleh isi petai ke,jering semai ke, terung telunjuk ke, terung anggur ke..utk menambah keenakkan nye..
9.air secukup nye

cara2 membuatnya:
1.tumbuk kunyit, lada n rom tadi..
2.masuk dlm periuk campur terus ngn ikan, semua bahan diatas letak atas api,isi garam secukup rasa..siap

peergggghh...belum cuba belum tau..sape yg tk pernah makan tu cari2 kat pahang terutama sekali sebelah yg disebutkan di atas..

(source:http://www.cutimalaysia.my/gulai-asam-rom-resepi-rare/t349

No comments: