Monday, December 21, 2009

Twilight saga novels



Ahhhh...can't wait to get my boxed set of Twilight Saga novels

Saturday, December 19, 2009

cara membuat coto makasar versi bersantan

Bahan A: parts lembu ( utk 30 orang)
Hati 300 g
Paru2 /lungs 300 g
Perut /tuala 300 g
Usus kecil/yg muda (warna putih)- susah nak dapat ni...
daging - 300 g

Bahan B: dikisar halus
Lengkuas 10 inci (banyak sikit tak apa)
Halia 2 inci
Serai 7 batang
Bawang merah 12 ulas
Bawang putih 7 ulas
Buah keras 5 biji

Bahan C: goreng tanpa minyak dan kisar halus
Biji ketumbar 4 sudu
Jintan putih 2 sudu
Jintan manis 1 sudu

Bahan D
Kacang tanah 300 g digoreng tanpa minyak, buang kulit dan kisar halus.

Bahan E
Sup bunjut 1
Kulit kayu manis 4 inci
Bunga lawang 4 kuntum
Buah pelaga 6 biji
Biji Lada putih 2 sudu dikisar halus


CARA-CARA:
1. Basuh bersih bahan A dan rebus hingga empuk. Tos dan biar sejuk.
2. Air rebusan akan digunakan sebagai kuah. JANGAN BUANG.
3. Tumis bahan B sehingga naik bau dan masukkan ke dalam air rebusan.Tip utk mengelakkan
bahan tumis daripada memercik; masukkan minyak masak setelah bahan B hampir kering
dalam kuali. Maksudnya... minyak masuk kemudian la...
4. Masukkan juga bahan C, D dan E ke dalam air rebusan.
5. Masukkan santan pekat 1/2 biji kelapa.
6. Didihkan dan masukkan garam, asam keping (2) secukup rasa, gula jika perlu/ajinomoto
7. Akhir sekali masukkan bahan rebus tadi yang telah dipotong kecil-kecil/kiub.
8. Hidangkan bersama-sama nasi himpit, daun sup dan bawang goreng.
9. Sediakan sambal belacan cili padi (tumbuk cili padi sebanyak mungkin + bawang
merah...banyak juga + bawang putih sikit ja + belacan + asam jawa + gula+ garam- ditumis
sehingga orang terbersin) dan hirisan limau.
10. Lepas tu ...apa lagi makan la... SELAMAT MENCUBA.